Marzec 2024

Do pobrania: Jadłospis – jadłospis marzec 2024

Przedszkole zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu.

 

LISTA ALERGENÓW

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności nakłada na
producentów żywności obowiązek zamieszczenia informacji dla klienta w karcie menu lub w
widocznym miejscu w lokalu.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień,
owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Białka mleka krowiego i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne
5. Skorupiaki – ok. 30 jadalnych gatunków skorupiaków, m. in. krewetki, kraby, langusty i raki.
6. Mięczaki i produkty pochodne
7. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
8. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
9. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy
włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya
illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy
pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów
alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
10. Seler i produkty pochodne;
11. Gorczyca i produkty pochodne;
12. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na
całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w
postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
14. Łubin i produkty pochodne